0 items

Rubber Advies

Er heeft de laatste dikke tien jaar een belangrijke ontwikkeling plaatsgevonden in de sport: Er mocht niet meer geplakt worden met chemische lijmsoorten. Slechts nog lijmen op waterbasis zijn toegestaan. Dat had grote consequenties, want de chemische lijmen met hun dampen die doordrongen in de onderlaag van de rubbers, zorgden voor een enorme toename van de snelheid van de bal!!
Fabrikanten van rubbers togen aan de arbeid en al vrij snel kwamen er rubbers op de markt met het zogenaamde ingebouwde plakeffect! Onderlagen met zóveel elasticiteit, dat dezelfde Power als met lijmen realiteit werd.
Alle grote merken hebben nu meerdere erg snelle rubbers in de markt gezet, die deze eigenschappen hebben en ook langer vasthouden.
_TIP: Ga als je deze snelle rubbers verkiest voor recent ontwikkelde als Joola Rhyzm, Yasaka Rakza, Donic Bluestorm, Andro Rasanter, Tibhar Aurus en er zijn nog wel een aantal meer.
_TIP: Door de grote druk van de Superelastische onderlaag op de toplaag, is de houdbaarheid van dit rubber beperkt. Twee à drie keer wekelijks spelen betekent eigenlijk een advies van twee keer jaarlijks vervangen, met een maximale uitloop van nog een halfjaar. Eigenschappen als stroefheid en betrouwbaarheid (wisselende elasticiteit) nemen na een vier/vijf maanden duidelijk af!
Uiteraard zijn ook de rubbers zonder dat plakeffect nog steeds volop verkrijgbaar, met voordelen als de prijs (beduidend lager), en speelduur (houden eigenschappen veel langer vast door simpeler technologie).
Allround rubbers als Donic Vario,Tibhar Speedy Spin, Yasaka Mark-V, hebben hun faam niet voor niets al decennia waargemaakt!
Ook meer gecontroleerde effectvolle rubbers voor de Blokkers en meer Defensief ingestelde TT'ers zijn er nog volop: De Andro Backside-C en D, De Tibhar Vari Spin, de Donic Slice 40 de Joola Topspin-C zijn nog zonder enige twijfel toprubbers.
Dikkere onderlagen van de rubbers betekenen in de meeste gevallen meer snelheid, gaat van 0.5 tot een dikke 2.15 mm. Een nieuwe ontwikkeling zijn rubbers met een dempende onderlaag, speciaal voor verdedigende of blokspelers, hier is het omgekeerd, hoe dikker de onderlaag hoe langzamer het rubber.
_TIP: Ook hierbij is zelfoverschatting snel een feit, snelheid toename is omgekeerd evenredig met de controle van de bal.
De bal vliegt van je Bat af, ook als je een subtiel balletje kort achter het net wilt leggen, of juist diep achter op de tafel wilt plaatsen.
Niveau en uren per week trainen maken dat iets makkelijker, maar ook topspelers kiezen vaak eerder voor balans en gevoel, dan voor Power. Zuivere techniek wordt eerder gegarandeerd op deze manier.
_TIP: Bijna alle rubbers hebben hardere en zachtere onderlagen. Om een voorbeeld te noemen, Donic Bluefire JP 01 (harde onderlaag), Donic Bluefire JP 02 (medium onderlaag), Bluefire JP 03 (zachte onderlaag). Zo heeft ieder bekend merk wel een serie rubbers met deze verschillende hardheden. Welke keuze moet je dan maken? Dit is voor een groot deel afhankelijk van hoeveelheid training en spelsysteem. Topspelers die veel trainen zijn gebaat bij veel snelheid en rotatie, dus zullen eerder een hard rubber nemen. Spelers die niet in de gelegenheid zijn veel te trainen zijn eerder gebaat bij een medium of zacht rubber.
Buiten de genoemde rubbers met een stroeve toplaag, is er ook een uitgebreide Range aan andersoortige rubbers, zoals lange en korte Noppen en diverse gladde rubbers, Anti Spin genaamd. Met deze materialen kan een zwakkere slag gecamoufleerd worden, want ze zijn eenvoudiger te bedienen. Tegenstanders hebben problemen omdat de ballen trager aankomen en tegengestelde effecten bevatten dan wat de normale rubbers vermogen.

In onze showroom kunt u de rubbers zelf zien en testbats zijn er om materialen te proberen!