Material Replacement:

Vaak krijgen we de vraag hoe lang een Tafeltennis Bat meegaat, wanneer dien je het Frame en de Rubbers te vervangen? Het antwoord op deze vraag start al met het onderscheid tussen het frame en de rubbers!

Het Frame, mits dat voldoet aan het niveau van de speler, kan ettelijke jaren mee. Hooguit materiaalmoeheid kan roet in het eten gooien, maar figuurlijk gezien het hart van het Bat blijft zijn kwaliteit lange tijd behouden. Wel is het zo, dat als de beoefenaar zijn kwaliteiten weet te verhogen, hij/zij voor nieuwe keuzes komt te staan. Moet er met Carbon gewerkt worden, kortom een stijver frame, of moet er door andere gecombineerde houtsoorten meer tempo gegenereerd kunnen worden? Hoe zit het met het ``gevoel`` wat er in het hout zit…… Uit al deze vragen kan al de conclusie getrokken worden, dat de keuze voor het juiste frame een zeer belangrijke is! Wordt veel te vaak onderschat.

De Rubbers zorgen voor Snelheid en Stroefheid en die nemen af naarmate er langer mee wordt gespeeld! De elasticiteit van de onderlagen is de laatste 10/15 jaar enorm toegenomen, omdat de technologie continu uitgedaagd is er steeds meer uit te halen. Voor de lijmen op waterbasis verplicht werden, kon men met de chemische lijmen met VOC plakken. De dampen van deze lijm drongen in de onderlaag van het rubber, zetten deze uit en het gevolg was, dat het rubber sneller werd. Trokken de dampen weg, dan kreeg het rubber weer zijn oorspronkelijke vorm en snelheidswaarden. Dus plakte men destijds elke dag opnieuw om die snelheid weer aan te tikken!

Deze rubbers zijn er nog steeds, lijmen mag officieel niet meer, men is er niet competitief meer mee…

De rubbers van nu hebben het ingebouwde plakeffect, die houden dus hun elasticiteit vast. Dat is niet onbeperkt in duur, langzaam boet het rubber in! Dat geldt ook voor de Stroefheid, ondanks herhaaldelijk reinigen (altijd na het spelen} wordt het rubber langzaam gladder. En opnieuw plakken heeft geen zin, want lijm op waterbasis bevat geen dampen.

Wat betekent dit voor het vernieuwen: Afhankelijk van het aantal keren dat ermee gespeeld wordt, kan je in zijn algemeenheid zeggen dat bij 2 a 3 keer wekelijks gebruik je ze na een half jaar moet vervangen. Bij dagelijkse trainingen zou dit na een maand of twee/drie te adviseren zijn, bij minder trainingen en wedstrijden is het nog op te rekken tot ¾ jaar.

Dit is een advies uiteraard: Men kan uitstellen wat tot gevolg heeft dat je gaat compenseren! Er zal om dezelfde kwaliteit te behouden in de actie meer op kracht gespeeld worden. Daarbij dient aangetekend te worden, dat er sprake gaat zijn van onbetrouwbaarheid van het materiaal. De plaatsen waar je de bal het vaakst heb geraakt zijn minder veerkrachtig en effectvol, dan die waar je ze minder vaak heb geraakt: Met dezelfde slagbeweging krijg je andere uitwerkingen…….

Tot slot: In het doolhof van alle materiaalsoorten is het uiteraard raadzaam om je te laten adviseren. Hoeveelheid trainingsuren en Spelsysteem bepalen ook een verantwoordelijke keuze, onze ervaringsdeskundigen helpen daarmee met alle soorten van genoegen!

Leave a comment

All comments are moderated before being published